Zware metalen zijn gevaarlijk voor mens en dier

Zware metalen zijn gevaarlijk voor mens en dier

Wel vaker wordt gewaarschuwd voor zware metalen die soms in de grotere vissoorten zouden zitten, maar ook door uitstoot van chemische en vervuilende industrie.

Zware metalen zijn in grote hoeveelheden toxisch

Zware metalen stapelen zich in het lichaam op van mens of dier en kunnen zo toxisch worden. Ze gaan er ook weer moeilijk weer uit en het kan twintig jaar duren voordat ongeveer de helft van bijvoorbeeld cadmium uit het lichaam is verdwenen.

Waar bevinden de zware metalen zich

Metaal komt normaal overal in de natuur voor. Zo heb je kwik, magnesium, kobalt, arseen, chroom, cadmium en lood. Zware metalen komen ook voor in gesteente en komen vrij als ze worden gedolven. Ook door erosie, wateronttrekking of vulkaanuitbarstingen komen metalen in het milieu.

Zware metalen spelen rol in de vitale lichaamsfuncties

Veel zware metalen spelen een rol in de vitale lichaamsfuncties van levende organismen. Koper en zink zijn bijvoorbeeld onderdeel van specifieke enzymen van planten en dieren. De bodem- en waterverontreinigende zware metalen chroom en nikkel vormen een essentieel onderdeel van dierlijke voeding. Wanneer echter teveel zware metalen in het voedsel aanwezig zijn, heeft dat echter een toxische waarde.

Cadmium is naast lood en kwik erg toxisch

Cadmium wordt aangetroffen in soldeersel, oplaadbare batterijen (75% van de cadmium wereldproductie), gegalvaniseerde platen, in kratten en pallets, loden waterleidingen (voor 1945), accu’s, in plastiek, PVC en oude verflagen van voor 1980 (geel, oranje en rood) en oude ceramische producten. Bovendien ontstaat cadmiumstof bij het recyclen van ijzer en staal. Conserven en drankblikken (= gegalvaniseerd) die (vaak niet zichtbaar of een deukje) zijn beschadigd kunnen cadmium vrijgeven. Andere bronnen zijn luiers, maandverbanden, tentdoek en leder.

Waardoor komt nog meer cadmium vrij

Bij de verbranding van fossiele brandstoffen (auto’s, verwarming, industrie) komt cadmium vrij. Een andere belangrijke bron van cadmium is de productie van fosfaatkunstmeststoffen. Een deel van het cadmium eindigt in de bodem nadat de meststof is toegepast op het land, de rest van het cadmium komt terecht in oppervlaktewateren wanneer afval van de productie van kunstmeststoffen wordt gedumpt.

Cadmium in elektrische apparatuur

Verder wordt cadmium ook gebruikt in beeldschermen (TV’s, monitors en laptops), cadmium zorgt ervoor dat een electronenstraal omgezet kan worden in kleurverschillen. Mee roken is gevaarlijker dan roken.

Mee roken is zeer ongezond

Rokers of mensen die passief meeroken (ook wierook) absoberen het meeste cadmium. Een cigaret ‘verbruikt’ zowat 60 mg vitamine C. Tevens wordt 10% van het cadmium geïnhaleerd wat 1 tot 3 microgram (1000 tot 3000 ppm) cadmium per cigaret oplevert. Rekening houdend dat het suppleren van cysteïne bij voorkeur vergezeld gaat van drie keer zoveel vitamine C heeft een roker die 25 cigatetten rookt minimaal 125 mg cysteïne en 1875 mg vitamine C per dag nodig. Vitamine C is betrokken bij meer dan 300 biologische processen. In tegenstelling tot de meeste dieren kan de mens zelf geen vitamine aanmaken.

Voeding

In voedsel kan cadmium gebonden aan eiwitten voorkomen. In tegenstelling tot lood wordt cadmium wél opgenomen door de planten, waaronder groenten en fruit. 6% van het met het voedsel opgenomen cadmium wordt ook daadwerkelijk geresorbeerd. Een klein deel hiervan wordt wederom uitgescheiden, terwijl een groter deel ook geaccumuleerd kan worden als er geen metallothioneïne meer voorhanden is.

Welke groente komt cadmium voor?

Vooral bladgroenten (sla, spinazie), aardappelen, selder, tarwe, rijst, olierijke zaden en oliën, weekdieren, zoetwater grondvissen (paling, karper), grote zeevissen (tonijn, zwaardvis), cacaopoeder en orgaanvlees (nieren, lever) van vee uit vervuilde gebieden is de belangrijkste bron van cadmium in onze voeding. Fruit bevat veel minder cadmium dan bladgroenten. Hoewel suiker geen bron is van cadmium, verhoogt suiker de opname van cadmium.

Paddenstoelen

Paddestoelen absorberen het meeste cadmium. Ervan uitgaande dat paddestoelen 10% droge stof hebben en er cadmiumwaarden zijn gemeten van 300 mg per kg droge stof, kan een portie van 200 gram paddestoelen maar liefst 6 mg cadmium bevatten. Voor een kind met een lichaamsgewicht van 30 kg is dit volgens het WGO 200 keer hoger dan de veiligheidsmarge toelaat.

Cadmium kan de volgende gezondheid problemen geven:
– dyslexie
– bloedarmoede
– osteoporose
– verminderde ontgiftiging en oxidatieve stress
– astma en andere longaandoeningen
– verhoogde bloeddruk
– verstoorde schildklierwerking
– nierproblemen, verlies van eiwit via de urine
– kanker
– zink deficiëntie

Melk voorkomt de opname van cadmium

De samenstelling van de maaltijd heeft invloed op de hoeveelheid cadmium die het lichaam opneemt. Zo heeft calcium invloed op de opname van cadmium. Hoe meer calcium in de voeding en het lichaam, hoe minder cadmium wordt opgenomen en andersom.

Ijzer in het bloed voorkomt ook opname cadmium

Ook de hoeveelheid ijzer in het bloed is van belang. Hoe meer ijzer in het bloed, hoe minder cadmium wordt opgenomen. Mensen die relatief weinig ijzer binnenkrijgen via de voeding, zullen daarentegen weer meer cadmium opnemen.

Cadmium wordt voornamelijk opgeslagen in de nieren en lever.

Cadmium wordt voor veertig tot tachtig procent opgeslagen in de nieren en de lever. Wie relatief weinig cadmium binnenkrijgt, slaat dertig tot vijftig procent op in de nieren. Cadmium wordt uitgescheiden in de urine. Na twintig jaar is ongeveer de helft van het cadmium uit het lichaam verdwenen.

Sperma productie neemt af bij cadmium

De giftigheid van cadmium ontstaat vooral doordat het element de plaats van zink in belangrijke verbindingen inneemt en hun activiteit hierdoor belemmert. Omdat zink belangrijk voor de spermaproductie is, kan deze door de inname van cadmium worden verstoord.

Wat gebeurd er bij inname

Na de absorptie wordt het element naar de lever getransporteerd, waar het met het enzym metallothioneïne reageert dat het lichaam voorlopig voor cadmium beschermt. Bij een grotere inname wordt het echter verder getransporteerd en bindt het zich ook aan ander eiwitten.

Reacties van het lichaam op cadmium zijn verder braken, buikpijn en krampen. Vooral bij inhalatie van stoffen komt het tot irritaties van de luchtwegen, vergeling van de tandhalzen en gewichtsreductie.
Cadmium is een stof die zich met het toenemen van de leeftijd opstapelt. Mensen met een slecht werkende ontgiftiging (4 keer meer jongens dan meisjes) krijgen hierdoor diverse neurlogische klachten, waaronder dyslexie en oxidatieve stress.

Kankerverwekkend

Cadmium is kankerverwekkend bij dieren en wordt door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) geklasseerd als kankerverwekkend bij de mens (groep 1) en door de Environmental Protection Agency (EPA-classificatie groep B1) van de Verenigde Staten als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend bij de mens’.

Dyslexie

Is er een verband tussen cadmium en dyslexie? Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen met dyslexie hoge cadmiumwaarden hebben. Bij vergelijkingen tussen een normale en dyslectische kinderen, bleek dat de kinderen met dyslexie gemiddeld 25 keer hogere cadmium waarden hebben. De belangrijkste zware metalen waar we dagelijks aan worden blootgesteld

Kwik

een kankerverwekkende stof met een verwoestende werking op het lichaam. Daarnaast is het bekend dat er een sterk verband bestaat tussen Candida en kwikvergiftiging. Ook tast kwik de zwavelverbindingen in insuline aan, waardoor het risico op diabetes toeneemt. Kwik zit onder andere in amalgaamvullingen, vaccinaties, vis en glucose-fructosesiroop.

Lood

Kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, zoals hersenschade bij kinderen, gedragsveranderingen bij volwassenen (bijvoorbeeld verminderde cognitieve vaardigheden, verlaagd IQ en persoonlijkheidsveranderingen), hoge bloeddruk en chronische nieraandoeningen. Lood zit vaak in oude verf, kraanwater, batterijen en producten gemaakt van rubber of glas.

Aluminium

Is in verband gebracht met ernstige ziekten en aandoeningen zoals osteoporose, extreme nervositeit, bloedarmoede, hoofdpijn, verminderde lever- en nierfunctie, vergeetachtigheid, spraakstoornissen, geheugenverlies en de ziekte van Alzheimer. Dit zware metaal is onder andere terug te vinden in kraanwater, bewerkte voedingsmiddelen, aluminium keukengerei, deodorant en medicijnen.

Arsenicum

Langdurige blootstelling aan arsenicum kan leiden tot blaas-, long-, huid-, neus-, lever- en prostaatkanker. Je kunt met arsenicum in aanraking komen door rook of zaagsel van met arsenicum bewerkt hout in te ademen.

Cadmium

Kan leiden tot kanker, nierziekten, longschade en broze botten. Cadmium komt in het milieu via fabrieken, mijnen en huishoudelijk afval, waarna het zich bindt aan stoffen in de grond en oplost in water om zo in onze voedselketen terecht te komen. Vooral orgaanvlees (lever en nieren) en schaaldieren kunnen hoge concentraties cadmium bevatten, maar met name mensen die roken krijgen dagelijks een zeer grote dosis cadmium binnen.

Nikkel: in kleine hoeveelheden nuttig voor bepaalde lichaamsfuncties, maar teveel nikkel in het lichaam zorgt voor vergiftiging. Dagelijks worden we via de lucht blootgesteld aan nikkel door uitlaatgassen van auto’s, sigarettenrook en luchtvervuiling door fabrieken. Daarnaast kan ons lichaam in aanraking komen met nikkel als het in contact komt met bijvoorbeeld nikkelen munten, haarspeldjes, juwelen, prothesen, hartkleppen, kookgerei en voeding.

Hoe je zware metalen zoveel mogelijk kunt mijden

Vaak wordt aangeraden om het lichaam op een natuurlijke manier te ontgiften, maar dit heeft pas zin als je alle mogelijke maatregelen hebt genomen om zo min mogelijk in contact te komen met zware metalen. Het beste is dus om te beginnen met zware metalen zoveel mogelijk te vermijden. Immers, als je er niet aan blootgesteld wordt kunnen ze ook geen schade toebrengen aan je lichaam!

Een gezond voedingspatroon is het allerbelangrijkst als je jezelf wil wapenen tegen zware metalen

Gebruik uitsluitend keukengerei gemaakt van glas, gietijzer, koolstofstaal, titanium of emaille. Pannen gemaakt van aluminium of roestvrij staal en anti-aanbakpannen zitten vol zware metalen. Kijk altijd op het etiket van schoonmaakmiddelen om te zien welke ingrediënten erin zitten. Kies voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen die vrij zijn van zware metalen. Gebruik nooit verdelgingsmiddelen, zelfs de ‘milieuvriendelijke alternatieven’ kunnen zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Koop geen cosmetica en deodorants die aluminium bevatten. Op het etiket kun je lezen of het product dit zware metaal bevat.

Draag geen sieraden die zware metalen bevatten

Je lichaam beschikt zelf over verschillende natuurlijke mechanismen om giftige stoffen te verwijderen. De meeste ongewenste en schadelijke stoffen worden door het lichaam uitgescheiden via de longen, de huid en het spijsverteringsstelsel. Echter, zware metalen en andere chemische stoffen worden voornamelijk door de nieren uitgestoten. De stoffen worden via de bloedbaan naar de nieren getransporteerd, waar ze uit het bloed gefilterd worden en dan via je urine het lichaam worden uitgewerkt. Dit natuurlijke reinigingssysteem werkt zeer ingenieus en effectief, maar je lichaam is niet opgewassen tegen de grote hoeveelheden zware metalen waaraan we vandaag de dag worden blootgesteld.

Appel azijn of citroensap

Appelciderazijn of citroensap. De meest eenvoudige manier van ontgiften is een citroensap kuur: water met appel azijn of citroensap als de belangrijkste basis.

Koriander

Ook korianderblad en korianderzaad hebben een natuurlijke ontgiftend werking.

Peterselie

Dit kruid bevordert onder andere een effectieve werking van de nieren, remt nierstenen en nierzwellingen en helpt bij de genezing van urineweginfecties. Omdat de nieren zo’n belangrijke rol spelen bij de natuurlijke reiniging van je lichaam is peterselie een ideaal voedingsmiddel dat kan bijdragen aan de natuurlijke ontgifting van je lichaam. Voorkomen is beter dan genezen en dat geld zeker voor zware metalen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen