spot_imgspot_img

Zware storm Eunice treft Nederland

Het weer in het nieuws is in ieder geval niet oninteressant de afgelopen dagen. Gisteren werden er windstoten gemeten tot 100km/h aan de Kust, de problemen door storm Dunley bleven eerder beperkt. Vandaag trekt er echter een storm van een nog hoger kaliber over met uitzonderlijk hoge windstoten.

Relatief rustige ochtend

Vanochtend is er nog niet al te veel weernieuws te melden. Het kan met tijden licht regenen of motregenen en het is overal zwaarbewolkt. Er heerst een stilte voor de storm, de wind waait vanochtend zelfs het minst hard van de afgelopen dagen. In de loop van de voormiddag trekt de zuidelijke wind in snel tempo aan. Vanaf 13u00 trekt er een koufront binnen vanuit het westen. Die regenzone kan geopaard gaan met felle regen, maar is van korte duur. Bij dit koufront kunnen de windstoten overal al oplopen tot 100km/h. Het markeert het begin van een winderig etmaal. Rond 16u00 verlaat het koufront het land via het oosten, de maxima liggen rond 9°C.

Zware storm aan de kust vanaf 15u

Rond 15:00 wordt de westelijke kustlijn al geteisterd door hevige windstoten tot 130km/h. Aan de kust kan het door een gemiddelde windsnelheid van 10bft zelfs tot zware storm komen. In het binnenland windstoten veelal onder 90km/h. Maar daar komt snel verandering in. Vanaf 18u00 zijn er in het hele land windstoten mogelijk tot 110km/h. In het zuidoosten blijven de windstoten onder 100km/h. Vanaf middernacht wordt het geleidelijk aan rustig. Op de Wadden gaat de storm het hevigst huishouden, de windstoten kunnen daar oplopen tot 150km/h, mogelijks komt het daar zelfs tot een zeer zware storm. Maak je huis en tuin klaar voor de storm door losse voorwerpen vast te maken, en vermijd gebieden met veel bomen.

Morgen minder wind, hooguit windstoten tot 60km/h met in de voormiddag redelijk wat zon. Zaterdagavond en op zondag veel regen en bewolking met temperaturen rond 8°C. Er blijft redelijk wat wind staan, maar de extremen gaan eruit.

Meer over

Net binnen

spot_img
Nederland
matige regen
9.6 ° C
10 °
8.9 °
88 %
9.1kmh
84 %
ma
10 °
di
7 °
wo
7 °
do
5 °
vr
7 °
spot_imgspot_img