spot_imgspot_img

Talrijke vallende sterren te zien door meteorenregen

In de nacht van zaterdag op zondag bood de hemel een spectaculair schouwspel voor wie goed oplette: vallende sterren waren volop te zien. De Perseïden-meteorenzwerm, die zijn hoogtepunt bereikte afgelopen nacht, was dankzij gunstige omstandigheden buitengewoon goed waarneembaar.

Vallende sterren

Het absolute hoogtepunt van deze sterrenregen vond plaats op zondagochtend rond 04:00 uur. Gedurende een uur waren tientallen vallende sterren zichtbaar. Deze prachtige kosmische vertoning was afkomstig van de Perseïden-meteorenzwerm.

Gunstige omstandigheden

De Perseïden-meteorenzwerm passeert de aarde elke zomer, maar afgelopen nacht was de zichtbaarheid buitengewoon goed vanwege gunstige omstandigheden.

Weernieuws

Overdag waren de weersomstandigheden verre van ideaal, met regen en bewolking. Gelukkig klaarde het weer in de loop van de middag op en trok de bewolking weg. Een bijkomende factor was dat vorig jaar tijdens de pieknacht van de Perseïden-meteorenzwerm een volle maan aanwezig was, waardoor de meteoren minder goed zichtbaar waren.

De maan

Dit jaar was de maan slechts voor 10 procent verlicht, wat resulteerde in een grotere hoeveelheid vallende sterren die te zien waren. Wie de meteorenzwerm afgelopen nacht heeft gemist, hoeft niet teleurgesteld te zijn; ook de komende nacht is er nog een aanzienlijke kans om vallende sterren waar te nemen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
7.3 ° C
7.9 °
6.7 °
80 %
9.7kmh
99 %
vr
8 °
za
7 °
zo
7 °
ma
6 °
di
10 °
spot_imgspot_img